top advocaten

Top Advocaten

De beste advocaten van Nederland


Advocaat Mr. W. Anker en Mr. H. Anker


De tweelingbroers Willem (Wim) en Johannes (Hans) Anker (Leeuwarden, 27 februari 1953) zijn twee bekende Nederlandse strafpleiters. Ze zijn woonachtig in Akkrum.

De tweeling werd geboren in het ziekenhuis van Leeuwarden, Wim is de oudste van de twee, Hans kwam vijftien minuten later. Hun ouders woonden in 1953 op Schiermonnikoog, vader, J. Anker, was achtereenvolgens burgemeester van Vlieland, Schiermonnikoog, Akkrum en Workum. De broers groeiden op in Akkrum. Na de lagere school volgden ze de mulo in Akkrum en nog drie jaar HBS-A in Leeuwarden. Ze studeerden rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen van 1972 tot 1977. Hierna verhuisde Wim naar de Randstad om als ambtenaar op het ministerie van Justitie te werken, hij was er beleidsmedewerker van de directie TBR en reclassering. Hans ging lesgeven, recht en maatschappijleer op een meao. In 1979 werd Hans advocaat in Leeuwarden, Wim kwam vanaf 1981 in dienst bij hetzelfde kantoor. In 1999 begonnen ze voor zichzelf met het kantoor Anker & Anker Strafrechtadvocaten te Leeuwarden.

De firma Anker & Anker heeft zich gespecialiseerd in strafrecht en met name in strafzaken, waarin TBS en cassatie een belangrijke rol spelen. Het kantoor van de Ankers zet zich ook in voor ideŽle strafzaken die weinig geld opleveren. Als een zaak juridisch interessant is, omdat er een principiŽle kant aan zit dan kiezen ze ervoor zo'n zaak te doen ook al betaalt het niet goed. Wim is degene die deze pro-deo zaken meestal doet. Zo verdedigden de broers Ferdi E., de moordenaar van Gerrit-Jan Heijn; 'engel des doods' Martha U.; en Richard Klinkhamer, die zijn vrouw vermoordde. Ook de vier belagers van Meindert Tjoelker, en de extreemrechtse partij CP'86 zijn door hen verdedigd. Daarnaast trekken ze zich het lot van TBS-ers en langgestraften aan, zoals serie-moordenaar Koos Hartogs, die al 25 jaar in TBS-klinieken vastzit. Daarnaast verdedigde Wim Jan Veerman, zijn dochter en de bedrijfsleider van cafť De Hemel in Volendam.

In veel gevallen komen cliŽnten bij de Ankers terecht uit alle hoeken van het land, soms na geweigerd te zijn door alle advocaten. In een aantal gevallen, waarin voor het publiek de schuld duidelijk vaststaat, ontvangen ze bedreigingen. Tijdens de CP'86 zaak werd het kantoorpand bekogeld met toiletpapier. Wim en Hans Anker zeggen dat iedereen bij ze terecht kan en recht heeft op een eerlijk proces.

In 2004 moest Wim Anker tijdelijk het werk neerleggen, nadat hij jaren achtereen werkweken van ver over de 100 uur had gemaakt. Inmiddels is hij weer aan het werk. De broers zijn actieve gangmakers in het verenigingsleven van Akkrum. Voorbeelden zijn het Fries kampioenschap mastklimmen en Slingeraap. Ze zijn ook supporter van SC Heerenveen. De broers zijn niet alleen liefhebbers van het levenslied, maar ook enthousiaste vertolkers.

De Friese broers lijken niet veel belangstelling voor geld of prestige te hebben, ze wonen in een eenvoudig huis en ieder jaar gaan ze met vakantie naar Slenaken in Zuid-Limburg.

Nevenbanen van Wim Anker
lid van de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten (NVSA).
docent strafrecht van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA).
docent gastcolleges universiteiten

Belangrijke zaken
Ferdi E., de moordenaar van Gerrit-Jan Heijn
Martha U., "de Engel Des Doods"
Richard Klinkhamer, de schrijver die zijn vrouw heeft omgebracht
Ex-marinier Paul Spiekerman van Weezelenburg
De Volendamse cafťhouder Jan Veerman
Theo H., Nederlands recordhouder TBS (sinds 1960)