top advocaten

Top Advocaten

De beste advocaten van Nederland


Advocaat Mr. A. Moszkowicz


Abraham (Bram) Moszkowicz (Maastricht, 26 juni 1960) is een bekende Nederlandse advocaat. Bram Moszkowicz is de zoon van Berthe Bessems en van advocaat Max Moszkowicz.

Zijn drie broers (David, Max Jr., en Robert) werden eveneens beŽdigd als advocaat. Bram, zijn vader en zijn broers David en Max Jr. vormen tezamen de advocatenmaatschap Moszkowicz Advocaten met kantoren in Maastricht en Amsterdam. Bram leidt de vestiging in Amsterdam.

Bram Moskowicz is getrouwd met civiel-advocate JuliŽtte Polak. Samen kregen ze twee kinderen. Bram heeft ook nog een zoon uit een eerder huwelijk.

Studie en praktijk
Bram studeerde Rechten in Amsterdam. Tijdens zijn studie valt hij niet op omdat hij briljant is, wel door zijn ijver en formele gedrag. Hij ziet er uit en gedraagt zich als een kopie van zijn vader, wiens oogappel hij is. Abraham zegt zelf het meest geleerd te hebben van de pleidooien van zijn vader, waar hij zo vaak mogelijk naar ging luisteren. Een oud-hoogleraar zegt over Bram: "Hij was ijverig, niet superslim, maar dat geldt voor meer goede strafpleiters. Hij viel op als de zoon-van. Altijd formeel, altijd in een jasje."

Clienten en controverses
Moszkowicz had en heeft veel beroemde en beruchte mensen onder zijn clientŤle, zoals de in 2003 vermoorde Cor van Hout, de Surinaamse legerleider Desi Bouterse, diva Patty Brard, vastgoedmagnaat Willem Endstra en topcrimineel Willem Holleeder.

Bouterse
Desi Bouterse werd cliŽnt bij Bram Moskowicz nadat vader Max Moszkowicz Bouterse had geweigerd. Die weigering kwam voort uit Max's vriendschap met de Haagse strafpleiter Gerard Spong. Spong, die uit Suriname afkomstig is, was nauw bevriend met slachtoffers van de Decembermoorden, moorden waarvan Bouterse verdacht wordt. De verdediging van Bouterse door Moskowicz junior leidde tot niet al te grote problemen (alleen met Spong). Wel tot problemen leidde de amicale wijze waarop Bram Moskowicz met Bouterse omging. Zo verscheen hij op televisie in Nova, armen om elkaars schouders en later dansend op de dansvloer van hotel Torarica te Paramaribo. Volgens Moskowicz waren deze beelden verdraaid, hij stond met een vrouw te dansen en toen kwam Bouterse er plotseling bij staan. Door verslaggevers van Nova is dit altijd ontkend, Moszkowicz zou bij Bouterse zijn gaan staan. De opstelling van Moskowicz komt hem op veel kritiek te staan.

Endstra en Holleeder
De combinatie van zijn cliŽnten Endstra en Holleeder valt bij veel mensen verkeerd; Holleeder wordt er van verdacht Endstra te hebben afgeperst. De erfgenamen van Willem Endstra hebben zelfs een klacht ingediend bij de Nederlandse Orde van Advocaten waarin zij eisen dat Moszkowicz verboden wordt als advocaat op te treden voor Willem Holleeder. Zij kregen bijval van Quote-hoofdredacteur Jort Kelder, die in dit verband onder andere Moszkowicz en zijn cliŽnt Holleeder "maffiamaatjes" noemde. Bram Moszkowicz spande hierop een kort geding tegen Kelder aan, maar werd op 15 februari 2007 in het ongelijk gesteld. De president van de rechtbank in Amsterdam ging zelfs zover te zeggen: "De term “maffiamaatje” en de stelling dat mr. Moszkowicz vriendschappelijke betrekkingen met de onderwereld zijn weliswaar beledigend en voor een advocaat uiterst schadelijk, maar vinden voldoende steun in het beschikbare feitenmateriaal."

Op dezelfde dag werd gemeld dat vanuit het kantoor van Moszkowicz stukken naar de pers gelekt zouden zijn om Endstra zwart te maken, in de tijd dat hij nog advocaat van Endstra was. Dat leidde de volgende dag tot dusdanige bedreigingen (zowel telefonisch als per e-mail) dat hij door de politie in veiligheid werd gebracht. Hij zou tijdelijk naar het buitenland gaan en maandag 19 februari 2007 een persconferentie geven in een poging zijn naam te zuiveren. Binnen de politie en Justitie worden vraagtekens gezet bij de plotselinge actie van de Nationaal CoŲrdinator Terrorismebestrijding (NCTb), Tjibbe Joustra. De dreigingsanalyse van Joustra wordt als overdreven bestempeld

Moszkowicz spande tegen de uitspraak in kort geding een hoger beroep aan, dat hij op 24 mei 2007 eveneens verloor. Wel werd het gebruik door Kelder van de term "maffiamaatje" als onbetamelijk, onnodig grievend en onrechtmatig beoordeeld. Moszkowicz was daarom van mening dat hij de beroepszaak gewonnen had.

Moskowicz legt de verdediging van Holleeder neer
Op 19 februari 2007 maakte Moszkowicz tijdens een live op de tv uitgezonden persconferentie van ruim drie kwartier bekend dat hij stopt met de verdediging van Holleeder, met als reden dat 'het niet langer in het belang van Holleeder is om door te gaan'. Moszkowicz was gedurende 20 jaar de advocaat van Holleeder, voordien was Holleeder client bij vader Max Moskowicz. Moszkowicz wordt in deze zaak opgevolgd door advocaat Jan-Hein Kuijpers.

Tijdens de persconferentie haalt Moskowicz hard uit naar de pers (vooral Jort Kelder), het OM en de rechterljke macht. Moskowicz noemt het vonnis van de kort-geding rechter infaam en abject. In latere reacties in de pers (ondere andere in het tv-programma Pauw en Witteman zegt hij wel met het verlies van het kort geding te kunnen leven, maar niet met de motivering. De rechter had zich op vrijheid van meningsuiting mogen beroepen, maar doet dat niet. De rechter heeft gesteld dat Kelder Moskowicz een maffiamaatje mag noemen 'omdat voldoende bewijs daarvan aanwezig is'. Moskowicz noemt dit een absurde motivering omdat het enige bewijs gevormd wordt door stukken die Jort Kelder zelf heeft geschreven. Op de vraag waarom Moskowicz een proces is begonnen, stelt hij: "Ze mogen mij beledigen, dat valt wellicht nog onder vrijheid van meningsuiting. De heer Kelder beschuldigt mij echter van het plegen van strafbare feiten en dat kan niet." Blijkbaar dacht de kort geding rechter daar anders over. Moskowicz is overigens niet de enige die kritiek heeft op het vonnis van de rechter, dat inderdaad - gezien de motivering - grotendeels gebaseerd is op stukken uit de Quote en de Elsevier.

Televisiepersoonlijkheid
Moszkowicz treedt regelmatig op op de Nederlandse televisie. Hij was tot halverwege 2007 regelmatig te zien als misdaaddeskundige in het showbizzprogramma RTL Boulevard en presenteerde in 2005 een talentenjacht voor jonge advocaten voor de AVRO, met de naam De Nieuwe Moszkowicz. De winnares was de vierentwintigjarige Nienke Hoogervorst. Zij kreeg een driejarig contract bij Moszkowicz Advocaten.

Op 29 juli 2007 was Bram Moszkowicz de gast in het VPRO programma Zomergasten.